A Magyar Televízió klasszikus mesefilmjei a Videótárban! Nézze újra Mirr Murr, Kiváncsi Fáncsi, Süsü, Mekk Elek és a többi, felejthetetlen figura kalandjait! Kattintson!

Latinovits betiltott filmje

Mélyrétegben – Latinovits mélyen elásott filmjének ősbemutatója 43 év után ismét bizonyíthat az m1 közönségének

Latinovits Zoltán és Őze Lajos (MTV Archívum)
Latinovits Zoltán és Őze Lajos (MTV Archívum)

Korábban soha nem látott alkotással gazdagodik Latinovits Zoltán filmográfiája. A főszereplésével készült Mélyrétegben című mozit, Dömölky János első játékfilmjét máig ismeretlen okokból tiltották be a cenzorok. A filmet 43 év után, október 24-én mutatja be m1.

Dömölky János Balázs Béla-díjas rendező pályafutása egy fiaskóval indult, amit szinte már maga is elfelejtett. Mélyrétegben című első, 1967-ben forgatott nagyjátékfilmjében hiába szerepelnek a kor kiváló színészei. A film ugyanis dobozban maradt, a cenzorok voltak az egyedüli nézői, akik soha nem árulták el, miért nem kerülhetett a képernyőre a zalai olajbányászok körében játszódó történet.

Negyvenhárom év elteltével egy véletlennek köszönhetően került elő a film a Magyar Televízió Archívumában. Latinovits Zoltán, Domján Edit, Őze Lajos és Csomós Mari filmográfiája tehát egy újabb, soha nem látott alkotással gazdagodik. Latinovits féltestvére, Frenreisz Károly zenész pedig most, 43 év elteltével debütál filmszínészként.

A főszereplésükkel készült, Mélyrétegben című film egy zalai olajvállalat főmérnökének drámája. A történet szerint az elismert szakember egy új mezőt akar feltárni, de a minisztérium előbb ellenzi, végül megadja az engedélyt. A fúró azonban kőzetet ér, az él eltörik… Hogy a munkások között játszódó történet mivel vívta ki a cenzorok érdeklődését, máig nem tisztázott. A filmről azonban hosszú évtizedekre megfeledkeztek maguk az alkotók is.

A létezésére egy ismert Latinovits-kutató, Kelecsényi László filmtörténész hívta fel a figyelmet, aki a Latinovits Zoltán – 50 vers című, a Magyar Televízió archív felvételeiből válogatott DVD szerkesztése közben akadt a film nyomára. Leírása alapján Czigány Zoltán, az MTV Művészeti Műsorok Szerkesztőségének vezetője bukkant rá a filmre az MTV Archívumában. Az adatok alapján úgy tűnik, egyszer levetítették hajnalban a mozit, jóval a műsorzárás után, hogy legyen róla bizonyíték, nincs is betiltva…

„Nekem is csak sejtéseim vannak arról, hogy ez a film miért került dobozba” – mondta el kedd délelőtt, a Nappali vendégeként a rendező. Dömölky János szerint a forgatókönyv írója, Salamon Pál múltjában kell keresni a megoldást: „Salamon Pál szinte életcélként foglalkozott a zalai olajmezőkön történtekkel. Leköltözött Gellénházára, ahol forgattunk is később. Ott ismerkedett meg azokkal, akik az olajmező bezárása, megszüntetése ellen küzdöttek, mint ahogy a filmben a Latinovits Zoltán által játszott főmérnök is.”

Kelecsényi László szintén a 60-as évek végén érzékenynek számító olaj-témában látja a tiltás okát, szerinte nem véletlen, hogy az író nevét a film főcíméből is „kifelejtették”.

Dömölky János soha nem látott filmjét 43 évvel leforgatása után, 2010. október 24-én, vasárnap, 23 órakor mutatja be az m1.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s